Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2018 20:17 - СРЕЩАТА ВЪВ ВАРНА БИЛА УСПЕХ. ГРЪНЦИ!
Автор: dimganev Категория: Политика   
Прочетен: 837 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 06.04.2018 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аз избягвам да коментирам политически теми, но  ще пробвам с няколко коментарни есета. Предупреждавам че всички простотии под публикациите ще бъдат премахвани незабавно. Мнения приемам всякакви, но полемика можем да водим само аргументирано и с уважителен тон. Д.Г.

Срещнаха се и (не) се разбраха…

На тази среща, уж замислена като лидерска се разбра, че има само един Лидер и той е сатрапинът от Анкара. Ердоган показа че може не само да взема ами и като му дават  да иска и още отгоре. И Доналд Дък и Жан-Алкаш се надпреварваха да гарантират и милиарди европари и бъдещо членство на Турция в EU и какво ли още не, сакън Ердоган да не пусне „ислямстките пълчища” към обетованата Европа. Дали Евролидерите вярваха на собствените си обещания не е много ясно. Дали си вярваше Султанът, като казваше че много държи да е европеец също не е много сигурно. Но Ердоган си направи оглушки за всичко което му посочиха че не е приемливо за Евросъюза и трябва да бъде преодоляно – и за полицейщината в Турция, и за кипъските и гръцките проблеми които създава, и за геноцида в сирийски Кюрдестан и за ламтежа за чужди територии и за какво ли не още. Той ясно показа че няма да приеме чужди правила и ще действа безогледно – само в името на собствения интерес, тъй както той си го разбира: „Абе дайте парите, пък ще видим!”.

Ако EU приведе 1.2 млрд. евро без да запази контрола за използването им това ще означава няколко неща: Първо – че EU е беззъба и инфантилно-наивна креатура, която не може върже собствените си гащи и плаща за охрана на мутрата от Анадола. Второ – че евро-ръководителите не са в час или са такива „меки китки”, че не забелязват че в този диалог Турция е слабата страна – изпадаща все повече в изолация заради Сирийската авантюра, в конфронтация със САЩ, Иран, със Сирийския режим или каквото е останало от него, и дори с Русия. Турция е икономически силно свързана с Европа, за да си позволи да я игнорира по какъвто и да било начин. Трето – Вече не са чак толкоз много мераклиите да нахлуват в Европа. Много голяма част от бежанците се интегрираха в Турция и са желана работна ръка. Повечето европейски страни промениха законодателствата си и ограничиха силно помощите за пришълците-търтеи. Така че ако пари се дават вероятно ще бъдат привеждани целево и под контрол, обратното буквално означава, че EU не си заслужава да съществува въобще. А EU, въпреки многото си кусури е сериозна организация и не се състои от палячовци.

Къде сме ние в целия този водевил? Когато една държава се управлява от неуки и некомпетентни хора резултатът е че простотията става норма. То не бяха ектении, хвалебствия, суперлативи, че дори и оди на радостта, че сме възобновили диалога на комшиите с Европа, че сме предотвратили залитане им към Русия или напускането им на НАТО  и т.н. Диалога го видяхме какъв е. Тръгне ли Турция да напуска НАТО тутакси Ердоган ще увисне на някой клон като поп Андрей, има кой да се погрижи за това. Ердоган не е Путин, той е дребна регионална фигура и самотен играч. Напоследък много взе да се мотае из краката на американците, ислямизира армията, радикализира обществото и май е време да го разкарат. Тъй че ББ пак не случи на приятел. И понеже пък опозицията му е от същия тъпанарски сой като него, прекараха го по никое време да задава едни въпроси на които няма кой да му отговаря. Абе разнасяй си там кафетата и слушай какво си хортуват чорбаджиите, белки научиш някоя клюка. Ама то – като облекат на някой келнер папионка и фрак – и той вече се мисли за „жентълмен”. Нищо ново: Една простотия, колкото по-високо седи, по отдалеч се вижда!…

Д.Г.



Тагове:   Европа,   Ердоган,


Гласувай:
6



1. deleted-4udovi6teto - И аз така мисля.
28.03.2018 20:23
Много точни наблюдения.
Благодаря.
Чу
цитирай
2. dimganev - Здрасти Чу!
28.03.2018 21:05
Благодаря за отзива! Бъди здрав! Д.Г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dimganev
Категория: Поезия
Прочетен: 316004
Постинги: 166
Коментари: 210
Гласове: 1074
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031