Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2018 16:09 - СЛУЧАЯТ СКРИПАЛ ИЛИ КОЙ - КОЙ Е В ТОЗИ СЛУЧАЙ
Автор: dimganev Категория: Политика   
Прочетен: 900 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 31.03.2018 20:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СЛУЧАЯТ СКРИПАЛ ИЛИ КОЙ - КОЙ Е…

Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира.   / Евангелие от Матея 6:24 /

Случайно или не Скрипалови бяха отровени точно в навечерието на президентските избори в Русия. Обикновено такива случаи криминалистите си задават най-напред резонния въпрос: С каква цел е извършено деянието и кой има полза от това?

Ако предположим че това е дело на английските тайни служби, които по този начин са решили да въздействат на руския избирател да се обърне срещу статуквото, значи да предположим и че в UK живеят и управляват наивници. Дори и на лаик като мен е ясно, че предполагаемият резултат би бил точно обратния, защото властта ще изреве „Провокация!” и руснаците ще и повярват.

Да предположим обратното, че това е дело на руските тайни служби, които по този начин предупреждават Запада, че нищо не е в състояние да ги спре и всеки предател  рано или късно си получава заслуженото също не е много състоятелно. Този пенсионер е отдавна вън от играта и едва ли заслужава такова показно убийство.

Възниква въпросът: Имало ли е въобще някаква смислена цел?  И тук може да си спомним за Николай Лесков и неговата повест „Желязна воля” "(1876 г.): "Мне при этом всегда вспоминаются слова одного русского генерала, который говорил про немцев: Какая беда, что они так умно рассчитывают, а мы им такую глупость подведем, что они и рта разинуть не успеют, чтобы понять ее." Ако наистина е имало някаква цел, тя очевидно е понятна само на извършителя, а тайните служби затова са тайни, защото не споделят мотивите си.

Що се отнася до оръдието на убийството – бързо идентифицираното БОВ „Новичок” също поражда много въпроси. Защо точно „Новичок” е използван, след като съществуват множество подобни ОВ и от фосфороорганичен тип, както и ОВ на друга основа, някои от които по-бързодействащи и по-слабо познати. Формулата на „Новичок” известна, тя е публикувана от Вил Мирзаянов през 2008 год за да бъде включен в списъка на забранените ОВ. Това ОВ по свидетелство на неговите създатели не може да бъде синтезирано в полеви условия и съхранявано в обикновен контейнер, тъй като е силно токсично (леталната доза е 0.01мг/ кг живо тегло) и се разпада бързо при атмосферни условия. Изводът е, че с такива вещества работят само професионалисти, обикновените терористи могат лесно да станат жертва на собствената си некомпетентност или непредпазливост. Известността на формулата и свойствата на отровата обаче дават възможност на всяка от страните да обвинява другата за участие в покушението.

На кого може да се вярва при тези обстоятелства? Светът възприе за по-достоверна британската версия и затова има много причини: 1. Русия води деструктивна политика на много фронтове и спрямо много държави, вкл. в България. 2. Русия се замеси в много афери и информационни вмешателства, за които твърдо се установи че са с руски произход, макар да се правеше на ни лук яла, ни лук мирисала. 3. Русия до последно упорито отричаше военно участие и в Кримския аншлус и в Донбаската инвазия. В голяма част от Сирийските операции под предлог че се бори с ДАЕШ срина много градове под контрола на опозицията и изпробва някои нови оръжия вкл. БОВ, което пък приписа на сирийците. 4. В Русия до ден днешен съществуват няколко научни звена разработващи БОВ, които въпреки конвенцията от 1993 год. продължават да работят в пълна секретност. За всяко нещо в което Русия е уличена и дори само набедена, руските власти надменно отговарят само с „нямате достатъчно доказателства!”.

В политиката доказателствата не са нещо маловажно, но са на втори план. Международното право, в отличие от националното винаги е било производна от политическия консенсус на страните. Ако в съда главното са доказателствата и презумпцията за невинност, то в международните отношения главно е доверието. Между запада и Русия сега доверие няма. Светът не вярва на Русия – това е посланието което се отправя с изгонването на руските дипломати, безпрецедентно в цялата руска история. Всички сериозни и уважаващи себе си държави показаха на Русия че това поведение е неприемливо и няма да бъде повече търпяно. И по мое мнение това е само началото.

И пак стигаме до нашенския вратник. България, уж възприела ценностната система на Европа, ужким председател на EU, и наужким член на НАТО, се врътна в познатата си разкрачена поза със свалени гащи и под сурдинка измеца: Ами то няма доказателства, затова ние няма да изгоним дори от кумова срама ни един руски дипломат-шпионин. То шпиони сигурно има, макар че какво ли има за шпиониране в една територия, дето повече от половината икономика, органи за сигурност и политическа клика са на руска каишка. И ако ББ само си беше помислил, че може да изгони чистачката на руското посолство, веднага щяха да му дръпнат дизгините и да му рекат „Абе айланкоолу, само си отвори устата и такива компромати ще извадим за теб и алая ти, че Туск, Юнкер и сие ще минават на отсрещния тротоар като те видят. А може да са го позаплашили, че имат и някоя излишна ампула „Новичок”. ББ е колкото повратлив толкова и страхлив, а и е доста алчен – може пък да са му обещали някое парче от Беленската баница – ако слушка ще папка, ако не – нанай баничка! Е тайните служби в т.ч руските, както вече казахме, затова са тайни – защото не си публикуват разчетите и отчетите.
Но както е казано в Библията „ По делата им ще ги познаете…”. И още  казано е: Никой не може да слугува на двама господари…”

Затуй: Нанай Шенген, нанай Еврозона!

Да здравствует задунайская губерния Болгария!

Д.Г.



Тагове:   Скрипал,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Може и така:
30.03.2018 16:34
"Светът възприе за по-достоверна британската версия и затова има много причини:"
1. медийната политика за налагане на британската версия бе много по- разпространена
2. политиката на хибридна война срещу Русия включва и политически изисквания към съюзните държави, така че да приемат без доказателство каквото и да е.

Но, който е слуга, той и на един господар си е слуга. Българската политика би било добре да е независима, но кой ни оставя?
цитирай
2. dimganev - Да бе, …да!
31.03.2018 08:52
Цял свят е пропищял от хибридната война на англичаните!
А който си е слуга по манталитет, няма как да стане чорбаджия. Дори на себе си!
Д.Г
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dimganev
Категория: Поезия
Прочетен: 316032
Постинги: 166
Коментари: 210
Гласове: 1074
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031