Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2018 11:50 - Икономиката Глупако! РУСИЯ.
Автор: dimganev Категория: Политика   
Прочетен: 1688 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.09.2018 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бях решил до края на лятото да не публикувам нищо. Но тъй като ми се наложи едно принудително безвремие, ще се опитам  да направя кратък анализ на няколко икономики, на които по мое мнение предстоят сериозни промени, които пък вероятно ще доведат до политически изменения и размествания във властовите прослойки. Това е доста трудоемка задача, защото понякога за формулирането на едно твърдение или за написването на няколко изречения се налага да прочетеш множество статии от различни, често противоречиви източници. Предварително декларирам, че не използвам информация от български медии, тъй като те са контролирани в една или друга степен и фактологически твърде ненадеждни. Това разбира се не прави моите писания стопроцентови истини. „Доверяй, но проверяй!” – казват руснаците. И това с пълна сила се отнася за всичко което четете в този информационен океан – интернет. Д.Г.
 

 

Икономиката  Глупако!  РУСИЯ.

“The economy stupid!” е лозунгът с който Бил Клинтън печели президентските избори през 1992 год. срещу Буш-баща.

В един свят в който стоково-паричното обръщение е основа на икономиката и комуникационните канали е няма как да бъдат игнорирани, изолирането на отделна държава от външния свят е нещо абсолютно невъзможно. (Само наивници могат да повярват, че Северна Корея  развива ракетно-ядрена програма напълно автономно и без помощ отвън). Паричните потоци също не могат да бъдат затворени, те следват своя собствена логика на обръщение и обмен. Собствеността също е нещо относително макар да е издигната на пиедестала на неприкосновеност (В САЩ, по данни от интернет около 50% от собствеността е на външни инвеститори, около 30% китайски). Тази икономическа свързаност и обвързаност е донякъде гаранция, че е трудно възникването на такова неразрешимо противопоставяне на междудържавни интереси, което да прерасне в открит военен конфликт. И все пак конфликти има.

В държавите с еднопартийно управление икономиката се развива в направления, които управляващата клика счита за правилни. Същото макар и в по-малка степен е валидно за държавите с фасадна демокрация и еднополюсно упраление, при последните държавата толерира инициативата в избрани отрасли (и на избрани стопански субекти) и подтиска нежеланите. Безусловно предимство на еднополюсните държави е че могат да концентрират голям ресурс за развитие в дадена стопанска област, но обикновено това става за сметка на развитието на други направления и поражда дисбаланс, което в крайна сметка затруднява икономическия растеж на страната.

Русия е държава с крещящи дисбаланси в икономическото развитие. Тук съжителстват свръхнови военни технологии и обекти и стоки за бита с дизайн от съветско време, модерна урбанистика и места без всякаква комуникация, наситеност на производство в суровинните отрасли и нищожен интерес към  технологии в цели други такива. По данни руската статистика около 70% от икономическите субекти са държавна собственост или с преобладаващо държавен дял на капиталите. Държавата се явява основен работодател  на 80% от населението. При това няма как това население да не бъде заставено да не вярва в своята държава и управление.

Друг бич за руската икономика са олигархичните стопански структури и субекти. Руските олигарси, макар и симбиотично свързани с властта, не живеят в спокойствие и сигурност. Между тях цари дива конкуренция, която съгласно руските традиции често прераства в открита война в която всичко е позволено – от сривове чрез механизмите на официалната власт до престрелки и физическо унищожение. Руският олигарх е винаги в разкрачено състояние – с единия крак в Русия откъдето черпи своето богатство, с другия – някъде на Запад, където си е осигурил гнезденце и досатъчно финанси за спокоен живот, ако не дай боже усети дебелия край на тоягата. По този начин голяма част от финансовите потоци напускат Русия и отиват в неизвестна посока. Същите тези олигарси нямат никаква сметка Русия да бъде нормална и отворена държава, колкото тя е по-изолирана, толкова по-лесно работят те в страната без външна конкуренция и каналите за износ на обществен продукт функционират по-безконтролно и сигурно.

Напоследък с осигуряването на известно тактическо и стратегическо военно превъзходство над запада властта в Русия започна да обръща по-сериозно внимание на икономическата логика в стопанското си развитие. С шамара, който получи със занижените цени на петрола и изолацията заради украинската криза Путин и неговото обкръжение като че ли разбраха, че с доктрината „враговете на Русия са навсякъде” и че външния свят  е виновен за собствената им стопанска недалновидност няма да издържат дълго. В Русия не живеят само глупаци, освен това в началото на века имаше един период на стопанско благополучие в който руснаците шарнаха по света и видяха че яденето не е само борш и пелмени. Маже да се каже, че един век след Октомврийската революция двадесетия век е окончателно затворен за Русия.

Какво следва нататък. Очевидно Русия ще започне една кампания по отваряне към света, но ще държи това отваряне да става по нейните собствени правила. Дали останалия свят ще ги приеме, зависи от това как Русия ще играе собствените си карти. Дотук информационната война не доведе до някакви кой-знае какви резултати, с изключението Тръмп, който пък следва една доста противоречива стопанска логика, която обаче във всички случаи облагодетелства Русия. Русия се нуждае от свежи пари за своето развитие, така че износът на суровини ще продължи да бъде основен приоритет. Тя ще се домогва до пазари и технологии, дори с цената някои компромиси например в Украйна и Сирия. Впрочем последната е такъв камък на шията, че е много вероятно руснаците скоро да се изтеглят от там, оставяйки американците да си мерят гегите с Иран, колкото и опасно и непредсказуемо да е това.

Светът политически вече не е двуполюсен, Китай тихомълком, уж миролюбиво, гради своята икономическа и военна мощ и рано или късно ще заяви своята воля на световна сила. Европейският съюз, колкото и да е беззъба и импотентна структура да е, е един икономически гигант, способен да влияе на цялата световна икономика – видяхме колко бързо американците подвиха опашка в аферата с митата.

Русия естествено ще се опита да възстанови най-напред икономическите връзки с ЕС, като най-нехомогенна и податлива на влияние икономика. С Китай руснаците знаят, че не бива да се заиграват прекалено, китайската икономика е в пъти по-голяма, китайците са пресметлив народ и ще следват единствено своите собствени интереси. А когато две мечки ядат от една копаня по-голямата изяжда повечето дренки. Но съществуват и други големи необвързани икономики – Индия, Япония, Бразилия, ЮАР и т.н. Светът е многостранен и противоречив и всяка икономика е алчна за приходи. Често пъти политическите опоненти са толкова обвързани икономически, че няма как да съществуват един без друг. И слава Богу!

Е, поживем, увидим!
Д.Г.

Следва „Икономиката Глупако! САЩ”

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimganev
Категория: Поезия
Прочетен: 316078
Постинги: 166
Коментари: 210
Гласове: 1074
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031