Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2019 13:50 - ШУШУМИГИ
Автор: dimganev Категория: Политика   
Прочетен: 933 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 30.09.2019 08:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Шушумига – (разг.) – безличен, свит, дребнав, ограничен човек; мижитурка, мухльо.

Преди време имах две кучета овчарки. Често бродех из планината с тях по козите пътеки и из пущинаците. Женската винаги ме следваше отзад, а мъжкия – непременно отпред, на четири-пет крачки пред мен. Той беше водачът, вождът. Водач, водач но все се извръщаше назад да види дали го следваме и не сме ли свърнали нанякъде. И ха- чорбаджията да е тръгнал по друга пътека или през драките – нашият по най-краткия път се престрояваше и пак отпред на четири-пет крачки, пак водач!

То и в живота май е така: Трябва да усещаш какво иска Чорбаджията – накъде върви, кого гони, яде ли му се, сере ли му се… И да си там – навреме и на място – де със зъби, де с език, де с ибрик… Щото изтървеш ли чорбаджията и пътеката – има да се луташ из пущинака и децата ти да реват гладни.

image

Шушумигата е човек който се ослушва, гледа чорбаджията в очите и току пресяга да му целува ръка (Абе нагледно – вижте снимката  и ще ви стане ясно). Шушумигата може да е кадърен, може да не е, но той винаги е на едно мнение с Боса, дори босът да няма никакво мнение по въпроса.
Впрочем босовете не обичат много-много кадърните – кадърният може да се усъмни в правотата на шефа, пък и до един умен човек собствената простотия по-отдалеч се вижда. Тъй че като правило шушумигите не са образци на компетентност, по-скоро обратното. Шушумигата като няма данни за самостойна реализация, подобно на риба-прилепало търси някоя акула – да се върти около нея, да и служи вярно и да яде (щях да напиша „от ръката и”, което не е съвсем неточно) каквото му оставят да яде, а то в повечето случаи позволява на шушумигата да заглади корема. Тази тактика е много печеливша на нашенска почва и като погледнеш – от залата Народното събрание (за там чорбаджиите нямат време) до последния етаж на кметствата – май друго освен шушумиги не можеш да видиш. Все шушумиги и всичките некадърни до един, и все от тях нищо не зависи– все трябва да питат шефа си дали да отидат до тоалетната.

image

Ето една шушумига – шеф на БНР с 90 хил.лв годишна заплата за чието място нямало мераклии. Казали му чорбаджиите: „Абе я ги разкарай тези врекльовци – да не вдигат гюрултията и да мътят водата” и той бърза да намери буквата и запетайката по която да се отърве от тях. Само че на врекльоците нали това им е работата – да врякат, врекнаха и… нещо се размириса. Е, какво пък – всяко чудо за три дни. СЕМ, Прокуратура, ДАНС, комисии в НС – ще разследват ще пишат, ще коментират… и накрая – нищо не се е случило. Ами как да се е случило като и там са същите калинки. И те трябва да питат шефа дали да…

Един друг шушумига вече превърна националната телевизия в една от най-слабо гледаните – въпрос на време е само да пуснат и там воайорщините на bTV домусNOVA. На всичкото отгоре шушумигата предложил да ни събират данък, че им гледаме простотиите. „Диш-хакъ” ако да папа! Ще се въздържа да му покажа снимката, гнус ме е.

Шушумиги по върховете – колкото щеш. Опасно е обаче когато шушумигата е на властови позиции от които може да вгорчи живота на мнозина. Опиянен от собственото си величие същият няма няма задръжки, няма умора, няма бутон „Emergency stop”! Такъв един възпитаник на Магнаурската школа в Симеоново гласят сега за главен прокурор.

image

Няма да цитирам думите в концепцията му и относно разделението на властите – има ги навсякъде из интернет, но при такава ценностна система няма съмнение че същият ще изпълнява стриктно поставените му задачи – този да сготви, другия да изпържи и т.н.

То в нашата правораздавателна система не е много ясно кои са лошите и кои добрите.  Във всички случаи ако нямаше никаква престъпност "правораздавателите" пак щяха да си я създадат. Иначе откъде да цуцат за хотели по най-скъпите курорти и коли за по 200-300 хил.лв.Този обаче ще избие всичката риба! Само един много високоерудиран правист може да измисли комплота с тревните пръскала пред НС и да направи от една нескопосна изнудвачка (Иванчева) национален герой. Ами руските шпиони, ами измисления преврат по донос на Данчо Бонев, ами… И комунистите не са способни да измундрят подобни дивотии! И това – още преди да са го избрали! А ще го изберат – вервайте ми!. Щом прокурори, мутри и олигарси го крепят, няма начин да не го изберат!

Шушумиги много, няма как да ги опишем и покажем тук всичките! Ако не вярвате – достатъчно е само да се огледате. Ще ги познаете по тарикатлъците им, по наглостта им, по безпардонната им мания за незаменимост, по дългите езици с които сладко-сладко лижат задниците на чорбаджиите си. И те като тревата никнат на всяко гюбре, и ни Раундъп ги мори, ни слана ги попарва!

Ако все пак се запитате „Защо ги търпим?!” и "Защо не се преборим някакси с цялата тази пасмина?" – отговорът е много прост: Огледайте се в огледалото! А?!



Тагове:   шушумиги,


Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Остави се,
27.09.2019 19:06
всичките са маскари, ама тая книга отдавна сме я чели.

Хубавото е, че ти си света вода ненапита и ни учиш на ум и разум. Евала, копеле! Много си готин. Хеви метъл си бе, копеле! Ау йе!
цитирай
2. dimganev - Мерси за комплимента, Апостоле!
27.09.2019 19:29
Ама пий си хапчетата редовно и недей да четеш вече прочетените книги - повторението си е майка но обуначването, знайш!
Sincerely yours: Д.Г
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dimganev
Категория: Поезия
Прочетен: 315985
Постинги: 166
Коментари: 210
Гласове: 1074
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031