Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2020 11:57 - ГНЯВ И ЯРОСТ ИЛИ ВРЯВА И БЕЗУМСТВО
Автор: dimganev Категория: Поезия   
Прочетен: 1607 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.09.2020 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Напоследък толкова много анализатори (Стойко Тонев (https://www.reduta.bg/) твърди че последната дума се пише с две „л”-та) се втурнаха да тълкуват мъдрото предложение на Премиера, че и аз се изкуших да изкажа някакво мнение по въпроса. Моля онези на които същото не им харесва да не го четат!

Перефразирайки Фокнър и неговия „The sound and the fury” („Шум и ярост”), не без умисъл преведено от Кръстан Дянков като „Врява и безумство” ще се опитам отново да проследя последното развитие на събитията.

Народният гняв воден от шепа маргинали (Отровната троица, Боец, Възраждане и др.) продължава да иска само и единствено оставката на правителството и на Гешев. Къде под сурдинка, къде по-открито към тях се присъединяват сериозни и не-толкова сериозни политици като Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, Христо Иванов, Таня Дончева и други по-дребни риби. Защо точно сега и защо не използват времето до редовните избори за да си стегнат редиците и платформите, защо никой не предлага нови лица и смислени послания никой от тях не може да обясни.

Гешев им каза че няма никакво намерение да се оттегля. Ако Борисов сега си хвърли оставката, колкото и това да прилича на политическо харакири, ще спечели много повече отколкото ако чака редовните избори. Задава се трудна есен, вероятно пълна с мизерия и болести, полуопразнена хазна, неприет бюджет, блокиране на институциите които ще чакат новите министри (последните едва ли ще могат да навлязат толкова бързо в забатачените ведомства) и ред други неразбории, които произтичат от една смяна на караула в движение. Всичко туй може да се стовари на главата на Президента и неговото временно правителство. Тогава като нищо яйцата и камъните (доматите ще са твърде скъпи) може да полетят към отсрещната страна на „Дондуков”. И тъй като народът криво-ляво все още свързва двата края, въпреки корупцията (последната засяга повече активните стопански субекти), ГЕРБ (не непременно Борисов, по-скоро някой негов приемник) ще има всичките възможности да се завърне на бял кон. Хората приемат да бъдат лъгани и на това се държат политиките и религиите в цял свят.

Но Борисов няма да е Борисов, ако не направи някоя глупост. „Хитрият” му ход с новата конституция (която е очевидно че няма да се състои) ще му даде още няколко месеца властване, което най-вероятно ще му излезе през носа. Ако има смислени промени (макар че повечето предложени от Борисов са взети назаем от някои зелени политически тикви и не водят до нищо), те могат да минат чрез гласуване още в сегашното НС стига комунистите на Нинова да имат малко акъл. Единствено безумната идея за намаляне на броя на депутатите изисква ВНС, но тя е нещо като да бориш корупцията със сто държавни бензостанции, разделянето на ВСС на две колегии или други подобни. Все удари в празното пространство, както се казваше в един виц по Татово време. Намаляването на бройката не е гаранция за качество, нали пак същия "меринджей" ще ги подбира!

Никой не бива да си въобразява, че като си отиде Борисов ще настане свобода и народовластие. В цял свят властват олигархични структури. Ако някой вземе да ви дава за пример американската демокрация, значи ви поднася зелена трева вместо салата – тяхната демокрация е преди всичко демокрация на интересите. Няма конгресмен, сенатор и дори президент, който да е влиятелен сам по себе си – неговото влияние се определя от силата на групировките и структурите, които му дават гръб.
Така че ако при днешната ситуация изгоним лошия цар, новият цар много бързо ще бъде обгрижен и обвързан със съществуващата олигархична камарила. Никой от нея няма интерес от промяна на статуквото. Ако нямаше престъпност правораздавателите щяха да си я създадат – иначе откъде пари за къщи-прогимназии, скъпи автомобили и екзотични воаяжи. И най-почтената администрация може бързо да бъде изкушена и корумпирана или в краен случай подменена от корумпирани висшестоящи. Всеки чиновник ще прибере подадената му пачка , ако никой на го гледа. И то не защото е беден (на тези с големите заплати се подават цели куфарчета с пачки) а защото психологията ни е такава:”Аз ли ще оправям света?! Я да си взема аз моето!”.

Корупция има навсякъде по света. Това което може да подейства на управниците са конкретните искания и нетърпимост към явно корупционните проекти и практики. И настойчиво търсене на отговорност от тези, които не спазват правилата.И това – не когато шепа платени или неплатени маргинали ревнат „Оставка!” на жълтите павета в София. Протестите трябва да бъдат постоянна практика на всички места и по всяко време, когато лъсне неспазване на законите. Това е общественият контрол над власт-имащите:  Кой е виновен за разрешението, финансирането и проектирането на стената - хотел в Алепу? Протести, докато виновните лица не бъдат уволнени и осъдени! Кой разреши на Доган да вдига палати и кейове на морския бряг в нарушение на законите? Кой му хариза общинския път? Протести докато виновните си получат заслуженото! Мога да изброя още много примери, но няма смисъл – всички виждате местните корупционни действия на властимащите. Ами вдигнете се и протестирайте за всеки отделен случай! Не тръгвайте с презумпцията че „кучетата си лаят и крванът си върви”! Властите ще шикалкавят, но ако протестът е шумен и яростен – щат-не щат ще отстъпят. Направете комитет и заведете дело, все ще се намери някой свестен адвокат, който ще иска да помогне. Ако съдията е корумпиран дайте гласност – не всички медии са на Пеевски и Домусчиев!
Не е лесно, нали!? То ако беше лесно!... Лесното е да си пиеш ракийката, да гледаш сеир по телевизията и да попържаш държавата...

Тук ще дам една препратка към Бруно Ясенски (кой е той вижте в интернет) и цитат от неговия роман „Заговорът на равнодушните”:
„ Не се бойте от враговете – в най-лошия случай те могат да ви убият.
Не се бойте от приятелите – в най-лошия случай те могат да ви предадат.
Бойте се от равнодушните – те не убиват и не предават, но с тяхното мълчаливо съгласие на земята съществуват предателствата и убийствата!”

А властта в нашето не толкова размирно време се сваля с организация и избори!
И с акъл!
Другото е врява и безумство!

Д.Г.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimganev
Категория: Поезия
Прочетен: 319918
Постинги: 166
Коментари: 210
Гласове: 1074
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930